Vanaf donderdag 1 juli zit er 15 eurocent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Deze flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. Consumenten kunnen kleine statiegeldflesjes inleveren bij (grotere) supermarkten, tankstations langs de snelweg en een aantal andere plekken zoals sportverenigingen - ook in Hilversum.

Statiegeld Nederland zorgt samen met producenten en innamepunten voor een goede invoering van het nieuwe statiegeldsysteem en lanceert daarom een campagne.

Doel

"Het doel is zoveel mogelijk, maar zeker 90 procent van de kleine plastic flesjes die worden verkocht weer in te nemen", vertelt Raymond Gianotten (directeur van Statiegeld Nederland).

"Plastic is een waardevolle grondstof en het is zonde als die verloren gaat. Van de kleine plastic flesjes kunnen weer andere verpakkingen en producten gemaakt worden. Statiegeld op kleine plastic flesjes stimuleert mensen om de flesjes weer in te leveren."

Tijdelijk kleine plastic flesjes met én zonder statiegeld

Het nieuwe statiegeldsysteem start in juli, maar ook voor die datum kunnen consumenten al kleine plastic flesjes frisdrank en water met het nieuwe statiegeldfleslogo tegenkomen omdat die geleidelijk instromen. Bij aankoop van een klein plastic flesje met het logo betalen consumenten bij de kassa 15 eurocent statiegeld. Dit bedrag ontvangen zij terug wanneer de flesjes weer worden ingeleverd.

Voor oude plastic flesjes zonder statiegeldlogo geldt dit niet, deze flesjes kunnen dan ook niet worden ingeleverd voor statiegeld.

Meer innamepunten

Jaarlijks worden volgens Statiegeld Nederland 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht in Nederland. Kleine plastic flesjes met statiegeld kunnen onder andere worden ingeleverd bij (grotere) supermarkten en benzinestations langs de snelweg.

Later dit jaar komen ook inzamelpunten op een aantal grote NS-stations: bij al deze punten krijgen consumenten het statiegeld terug.

Bij andere innamepunten (zoals sportverenigingen) is dat niet altijd het geval - zij kunnen ervoor kiezen het statiegeld te doneren aan een goed doel. Soms worden bij deze innamepunten beide opties (geld terug of doneren) aangeboden. Bij elk innamepunt staat dit duidelijk aangegeven.

Verandering

Gianotten begrijjpt dat de verandering best wennen kan zijn: "Daarom starten wij een landelijke campagne zodat iedereen in Nederland weet dat vanaf juli ook statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water zit."

Als advies geeft Gianotten mee om goed op het statiegeldlogo te letten en dat het etiket tijdens inlevering van de flesjes nog goed leesbaar is.


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Hilversum via Facebook!
Wil je rechtstreeks het laatste nieuws, activiteiten en P2000-meldingen door hulpdiensten uit Hilversum ontvangen? Klik hier om ons te volgen op Facebook! Ook kun je ons volgen via Twitter en Instagram.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.