Met het plaatsen van slimme verkeerslichten wil de gemeente het verkeer op de Johannes Geradtsweg in beide verkeersrichtingen beter gaan doseren.

Dit moet zorgen voor een verbetering van de doorstroming op de Johannes Geradtsweg en het voorkomen van sluipverkeer in de buurt.

Buitenring Noord bereikbaar houden

De Buitenring Noord tussen het dr. Den Uylplein, waar het verkeer komt aanrijden vanaf de N525 (de Larenseweg) en de Insulindelaan (het Mediapark), staat regelmatig vast. Samen met de bewoners en een onafhankelijk verkeerskundige heeft de gemeente onderzocht hoe de verkeershinder en leefbaarheid langs de Johannes Geradtsweg te verbeteren. Daarbij is onder andere besloten slimme verkeerslichten te plaatsen op het dr. Den Uylplein, op de kruising Johannes Geradtsweg – Jan van der Heijdenstraat en de kruising Sumatralaan – Insulindelaan. Deze zogenaamde i-VRI’s worden met elkaar verbonden. Dit systeem ‘leest’ continu de actuele verkeerssituatie, kan daarop inspelen en is zelflerend. Deze maatregel moet het verkeer dat aan beide kanten de Johannes Geratsweg oprijdt beter gaan doseren en zorgen voor betere doorstroming van het verkeer en minder sluipverkeer in de buurt. De i-VRI’s worden in het laatste kwartaal van dit jaar geplaatst.

Wethouder Annette Wolthers (verkeer): “Dit is een mooi voorbeeld van hoe je gebruik kan maken van de laatste technologische ontwikkelingen om je stad leefbaar en bereikbaar te houden. Smart Mobility is ook een van de speerpunten uit de mobiliteitsvisie 2040. Daarom vind ik deze oplossing goed bij Hilversum passen.”  

Monitoring verkeer

Het verkeer in Hilversum wordt continu gemonitord en gemeten. Mochten de i-VRI’s onvoldoende helpen tegen de verkeershinder op de Johannes Geradtsweg, dan gaat de gemeente een voorstel doen aan de gemeenteraad voor het verlengen van opstelvakken voor afslaand verkeer op de Johannes Geradtsweg in beide richtingen. Dit betekent in de richting van het dr. Den Uyplein het verlengen van het opstelvak voor het verkeer dat linksaf slaat en richting het Mediapark het verlengen van het opstelvak voor rechtsaf. Aangezien dit ten koste gaat van het fiets- en voetpad over het bestaande viaduct komt er dan een fietsbrug naast het bestaande viaduct.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de Buitenring Noord bereikbaar blijft als de spoorwegovergang bij de Kleine Spoorbomen wordt afgesloten voor auto’s en ander gemotoriseerd verkeer. De gemeenteraad heeft in mei 2020 besloten tot de sluiting van de Kleine Spoorbomen.  


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Hilversum via Facebook!
Wil je rechtstreeks het laatste nieuws, activiteiten en P2000-meldingen door hulpdiensten uit Hilversum ontvangen? Klik hier om ons te volgen op Facebook! Ook kun je ons volgen via Twitter en Instagram.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.