Een 19-jarige man uit Hilversum is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot een celstraf van 180 dagen waarvan 136 dagen voorwaardelijk vanwege het plaatsen van racistische en antisemitische teksten, afbeeldingen en filmpjes op sociale media.

Ook kreeg de man 120 dagen taakstraf opgelegd en is hij schuldig bevonden aan illegaal wapenbezit.

Tip van AIVD

De politie kwam de Hilversummer op het spoor na een tip door de AIVD. Er werd eerder dit jaar een inval gedaan in zijn woning: op zijn telefoon werden gebruikersnamen aangetroffen die gekoppeld zijn aan verschillende websites en accounts op sociale media.

Met de accounts plaatste de man teksten als 'rassenoorlogs nu' en 'alle liberale joden moeten worden doodgeschoten als vijand van de westerse samenleving'.

Ook op TikTok was de man actief en plaatste een video waarop een gemaskerde man met een pistool naast zijn hoofd te zien was. Onder het filmpje stond de door neonazi's gebruikte term "KRIEG #1488". De verdachte heeft bekend dat hij het materiaal heeft geplaatst.

'Verdachte had andere keuzes moeten maken'

De rechter noemt het gedrag van de man onacceptabel en hij had andere keuzes moeten maken. Ondanks dat de opa van de man eigenaar was van de aangetroffen wapens en munitie, had de man het in bezit.

Volgens onderzoek leidt de man aan verschillende stoornissen, waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard. De man moet zich volgens de rechter laten behandelen, maar hoeft niet meer de cel in vanwege zijn voorarrest.


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Hilversum via Facebook!
Wil je rechtstreeks het laatste nieuws, activiteiten en P2000-meldingen door hulpdiensten uit Hilversum ontvangen? Klik hier om ons te volgen op Facebook! Ook kun je ons volgen via Twitter en Instagram.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit 112

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.